جهان

محیط زیست

قریب به نیمی از مواد غذایی جهان قبل از مصرف هدر می‌رود


بر اساس تحقیقات جدیدی که موسسه مهندسان مکانیک بریتانیا انجام داده است، بین ۳۰ تا ۵۰ درصد از مواد غذایی در سراسر جهان، معادل دو میلیارد تن، هر ساله قبل از مصرف هدر می‌رود.

از جمله دلایل اصلی این وضع از یک سو ضعف انبارداری و روش‌های نامناسب کشاورزی در کشورهای در حال توسعه و از سوی دیگر اسراف و هدر دادن مواد غذایی در کشورهای ثروتمند است.

برای مثال، در کشور بریتانیا ۳۰ درصد از سبزیجات کشت شده هیچ گاه برداشت نمی‌شوند، تنها به این دلیل که از نظر ظاهر استانداردهای سخت‌گیرانه سوپرمارکت‌ها و مصرف‌کنندگان را ندارند.

از سوی دیگر همین سوپر مارکت‌ها در بریتانیا با ارائه تخفیف بر روی قیمت بعضی از مواد غذایی تازه مشتریان را به خرید بیشتر تشویق می‌کنند، اما در ‌‌نهایت این مواد قبل از مصرف دور ریخته می‌شوند.

دکتر تیم فاکس، مسئول بخش انرژی و محیط زیست موسسه مهندسان مکانیک بریتانیا، که از تنظیم‌کنندگان این گزارش جدید است می‌گوید: «این حجم زیاد از مواد غذایی که هر ساله دور ریخته می‌شود برای تامین غذای جمعیت رو به رشد کره زمین و تمام کسانی که اکنون از فقر و گرسنگی رنج می‌برند کافی است.»

به گفته وی، نه فقط مواد غذایی بلکه تمام زمین‌های کشاورزی، آب، انرژی و امکانات توزیع و انبارداری که برای این مواد غذایی به کار برده می‌شود در ‌‌نهایت هدر می‌روند.

طبق آمارهای موجود هر ساله در سراسر جهان حدود چهار میلیارد تن مواد غذایی تولید می‌شود و از این حجم حدود ۳۰ تا ۵۰ درصد یعنی بین یک و نیم تا دو میلیارد تن قبل از رسیدن به سفره مصرف‌کنندگان دور ریخته می‌شود.

برای مثال، در کشورهای ثروتمند نظیر اروپا و آمریکا به طور متوسط نیمی از مواد غذایی که مردم خریداری می‌‌کنند بدون استفاده دور ریخته می‌شود.

ارزیابی‌های موجود در این گزارش نشان می‌دهد که برای تولید این حجم از مواد غذایی که هر ساله دور ریخته می‌شود حداقل ۵۵۰ میلیارد مترمکعب آب مصرف می‌شود. در همین حال تولید یک کیلوگرم گوشت نسبت به یک کیلوگرم سبزیجات به ۵۰ برابر آب بیشتر نیاز دارد.

اگر روند هدر رفتن مواد غذایی به این شکل ادامه یابد، ارزیابی‌های موسسه مهندسی بریتانیا نشان می‌دهد که در سال ۲۰۵۰ هر ساله حدود ۱۲ تریلیون متر مکعب از آب کره زمین صرف تولید مواد غذایی‌ای خواهد شد که هیچ گاه مصرف نمی‌شوند. این تقریبا سه برابر حجم آب آشامیدنی است که امروزه تمام جمعیت کره زمین استفاده می‌کند. بنابراین هدر رفتن منابع آب در آینده می‌تواند به مرز بسیار خطرناکی برسد.

دکتر تیم فاکس از مسئولین این تحقیقات هشدار می‌دهد که همزمان با افزایش مصرف منابع آب، زمین‌های کشاورزی و منابع انرژی، مهندسی در جلوگیری از هدر رفتن این منابع و کاهش حجم مواد غذایی که به هدر می‌رود می‌تواند نقش بسیار مهمی ایفا کند، از جمله با ابداع روش‌های بهتر برای کاشت و برداشت، انبارداری و حمل و نقل.

به گفته وی، مقابله با این مشکل نیازمند اقدام و طرح‌های جهانی در هماهنگی با سازمان ملل متحد و همه کشورهای جهان است. باید فرهنگ تولیدکنندگان، مصرف‌کنندگان و همین طور بازار محصولات غذایی را تغییر داد، به طوری که اسراف و هدر رفتن در آن کاهش یابد.

 

جهان

آیا حکومت طالبان در مالی تکرار خواهد شد؟

یک اسلام‌گرای اهل مالی پس از تخریب زیارتگاه باستانی تمبکتو.
 
تصمیم دولت سوسیالیست فرانسه مبنی بر اعزام نیروهای نظامی به مالی به‌منظور همراهی با نیروهای دولت مرکزی در جنگ با مسلمانان افراطی که در مناطق شمالی آن کشور متمرکز شده‌اند، موقتا خطر تشکیل یک دولت اسلام‌گرا به سبک طالبان را در غرب آفریقا تقلیل داده است.

یک روز پیش از اعلام رسمی گسیل نیروهای فرانسوی به مالی، فرانسوا اولاند رئیس جمهور فرانسه اظهار داشت دولت وی تنها در چهارچوب مصوبات سازمان ملل آماده مداخله در مالی خواهد شد.

کشور مالی با ۱۴ میلیون جمعیت و بیش از یک میلیون و دویست هزار متر مربع مساحت یکی از مستعمرات پیشین فرانسه در آفریقا است. این کشور فقرزده که تا چندی پیش از آن به عنوان یکی از الگوهای آفریقا در زمینه استقرار حکومت قانون و پیشرفت دمکراسی یاد می‌شد طی بیست سال گذشته شاهد جنگ میان گروه‌های افراطی مسلمان و نیروهای دولت مرکزی در جنوب بوده است.

شورشیان اسلام‌گرای افراطی بعد از اعمال کنترل نظامی در مناطق شمال به اجرای مقررات اسلامی به سبک طالبان در افغانستان پرداختند. هسته مرکزی این نیرو پس از شکست شاخه‌هایی از شورشیان اسلامی در برابر نیروهای دولتی الجزایر، در شمال مالی متمرکز شدند.

پس از سرنگونی رژیم معمر قذافی در لیبی، شمار قابل ملاحظه‌ای از شهروندان مالی و دیگر کشورهای آفریقایی که در کنار سربازان وفادار به قذافی و در برابر مخالفان او قرار داشتند، سلاح‌های در اختیار خود را به مالی منتقل کرده و این‌بار در کنار گروه‌های افراطی مسلمان آن کشور قرار گرفتند.

بعد از انجام کودتای ماه مارس سال گذشته در مالی و برکناری دولت قانونی آن، نیروهای نظامی کوچک این کشور، ضعیف‌تر از پیش شد و همزمان با ضعف دولت مرکزی، گزارش‌های متعددی دایر بر عزیمت نیروهای افراط‌گرای اسلامی از سودان و صحرای غربی به مالی انتشار یافت.

جمهوری اسلامی ایران نیز طی سال‌های اخیر توجه خود را به مالی افزایش داده و علاوه بر دیدار محمود احمدی‌نژاد از آن کشور، فرستادگان رسمی مالی نیز به تهران سفر کرده‌اند. وزیر خارجه مالی در ماه اوت گذشته برای دریافت کمک مالی عازم تهران شد.

شورشیان شمال

بخشی از زیارتگاه باستانی تمبکتو که به‌دست اسلام‌گراهای افراطی تخریب شد.
​​شناخته‌شده‌ترین گروه در میان شورشیان افراطی مسلمان در شمال مالی موسوم به انصارالدین، ترکیبی از سلفی‌ها است. این گروه بعد از اعمال کنترل بر شمال آن کشور در اقدامی مشابه با تخریب مجسمه بودا توسط طالبان در افغانستان، تعدادی از اماکن باستانی آن کشور را که به ثبت یونسکو رسیده بود مورد حمله قرار داد و از میان برد.

از جمله اماکن تخریب شده در شهر تِمبُکتو در شمال، مسجدی بود موسوم به سید یحیی که از قرن پانزده میلادی بر جا مانده بود. سلفی‌ها زیارت بقاع اسلامی را بدعت و خلاف اسلام نامیده و با آن مخالف‌اند. سخنگوی انصارالدین در مورد این اقدام اعلام داشت: «یونسکو برای ما مهم نیست-ما معتقدیم زیارتگاه ساختن بدعت و حرام است.»

رهبر این گروه فردی است بنام «ایاد اَغ غالی» که از ابتدای دهه نود تاکنون در گروه‌های افراطی متعددی حضور داشته و در گذشته در کنار شورشیانی از قوم طوارق نیز در صحرای غربی با دولت مالی جنگیده‌است.

او همچنین در آزاد ساختن شماری از شهروندان غربی که توسط القاعده به گروگان گرفته شده بودند نقش داشته. مدتی نیز در ترکیب هیأت دیپلماتیک مالی در عربستان سعودی قرار داشته. سرویس‌های اطلاعاتی غرب با «ایاد اغ غالی» کاملا آشنا و در ارتباط بوده‌اند.

وی پس از سقوط صدام در سال ۲۰۰۳ با ابومصعب الزرقاوی رهبر اردنی‌تبار القاعده در عراق ارتباط برقرار کرد و محور همکاری تازه‌ای را با وی شکل داد.

زرقاوی در ۷ ژوئن سال ۲۰۰۶ در عراق کشته شد و «اغ غالی» سال بعد فعالیت‌های خود را در شمال مالی توسعه داد. گروه انصار الدین مناطق آزاد شده شمال را «اَزواد» می‌نامند.

کودتا در جنوب

مالی در سال ۱۹۶۰ به استقلال دست یافت و از آن زمان دستخوش خشکسالی، قحطی، و ۲۳ سال دیکتاتوری نظامی بوده. در سال ۱۹۹۲ مالی سرانجام به حکومت انتخابی دست یافت ولی سال گذشته طی یک کودتای نامنتظره دستخوش بحران تازه‌ای شد.

در ۲۲ ماه مارس سال گذشته تعدادی از نیروهای پراکنده دولت مرکزی که از عدم دریافت تجهیزات کافی و حتی پرداخت دستمزد گلایه داشتند کاخ رئیس جمهور را اشغال و دولت را برکنار ساختند.

بعد از تشکیل دولت موقت تحت کنترل نظامیان در ماه آوریل سال گذشته، شورش مسلمانان افراطی که از سال ۲۰۰۷ متمرکزتر از پیش شده بود تحرکات خود را در مناطق شمال افزایش داد و تدریجا متوجه جنوب و اشغال باماکو پایتخت آن کشور شد.

در روزهای پایانی سال گذشته مسیحی، شورای امنیت با احساس خطر نسبت به سقوط احتمالی مالی بدست شورشیان مسلمان شمال مصوبه‌ای را گذراند که به‌موجب آن به اتحادیه آفریقا و کشور‌های غرب آفریقا اجازه می‌داد زمینه تشکیل و اعزام یک نیروی نظامی ۳۳۰۰ نفری به مالی را فراهم کنند. در زمینه اجرای این مصوبه تاکنون اقدام ملموسی از سوی کشورهای آفریقایی صورت نگرفته‌است.

با مداخله نیروهای فرانسوی که ممکن است با اقدام نظامی ناتو تقویت شود، انتظار می‌رود خطر سقوط باماکو و تشکیل یک دولت افراطی مسلمان در مالی تا حدودی کاهش یابد.

کشور مالی دچار فقر و تنش‌های سیاسی و نظامی است اما در زمینه‌ای دیگر دارای شهرت جهانی در زمینه موسیقی آفریقا و رقص‌های سنتی است. از سلیف کیتا خواننده مشهور اهل مالی در جهان به عنوان صدای طلایی آفریقا یاد می‌شود. محمود احمدی‌نژاد نیز طی بازدید دو سال قبل خود از مالی با گوشه‌ای از سنت‌ها و موزیک و رقص آن کشور آشنا شد.

رضا تقی زاده

تحلیل‌گر سیاسی و مسائل ایران

 

فرهنگ و هنر / فرهنگ و هنر جهان

کشف داستان چاپ نشده‌ای از «هانس کریستین اندرسن»

هانس کریستین اندرسن

از ته صندوقچه‌ای قدیمی متعلق به یکی از خانواده‌های مرفه دانمارکی اوراقی کشف شده که حاوی یکی از داستان‌های چاپ نشده هانس کریستین اندرسن،‌ داستان‌نویس سرشناس دانمارکی است.

نویسنده‌ای که دوران کودکی میلیون‌ها نفر در سراسر دنیا را با قصه‌های تخیلی و زیبای خود از جمله پری کوچک دریایی، دخترک کبریت فروش و جوجه اردک زشت رنگی و پرخاطره کرده است.
همان جوجه اردک زشتی که به گفته هانس کریستین اندرسن، در واقع سرگذشت خود او بود.


اسبن براگ، یک مورخ بازنشسته دانمارکی، حدود دو ماه قبل در حالی که سرگرم جستجو در آرشیو ملی شهر اودنس، زادگاه کریستین اندرسن، بوده موفق به این کشف به قول خودش «هیجان‌انگیز» شده است. شش برگه زرد شده متعلق به دویست سال قبل.

به نوشته گاردین، کارشناسان در دانمارک معتقدند که داستان «شمع پیه سوز» نخستین اثر هانس کریستین اندرسن است که او در سنین بین  ۱۷ تا ۲۱  سالگی نوشته و گرچه از جا افتادگی داستان‌های بعدی او برخوردار نیست ولی آنها به طور قطع معتقدند که خالق این قصه کسی نیست جز داستانسرای محبوب کودکان، هانس کریستین اندرسن.

شمع پیه سوز، داستان شمع کوچکی است که از روی بی‌توجهی در گوشه‌ای افتاده و به مرور زمان جلای اولیه‌اش را از دست داده تا اینکه فندکی به خوش قلبی او پی می‌برد و روشنش می‌کند و باقی قصه.

هفته گذشته این قصه تخیلی را که هانس کریستین اندرسن در سنین میان ۱۷ تا ۲۱ سالگی نوشته، در روزنامه دانمارکی پلی تیکن منتشر شد.

هانس کریستین اندرسن در طول هفتاد سال عمر خود حدود ۱۶۰ قصه نوشت که به ۱۵۰ زبان دنیا ترجمه شده است 

اقتصاد / اقتصاد جهان

بزرگترین بانک سوییس ۱.۵ میلیارد دلار جریمه شد

بانک «یو بی اس» با «بیش از ۲.۴ تریلیون دلار» سرمایه‌گذاری در سرتاسر جهان، یکی از بزرگترین بانک‌های سرمایه‌گذاری به شمار می‌رود.

بانک «یو بی اس»، بزرگترین بانک سوییس، به اتهام دستکاری در نرخ‌‌ سود بین‌بانکی، ۱.۵ میلیارد دلار جریمه شد. این مبلغ بالاترین مبلغ جریمه‌ای است که تا کنون برای این نوع تخلف تعیین شده است.

به گزارش روزنامه بریتانیایی گاردین، بازرسان بین‌المللی این بانک را به اتهام دستکاری «گسترده» نرخ بین‌بانکی به نفع خود، ۱.۵ میلیارد دلار جریمه کرده است. بانک «یو بی اس» روز چهارشنبه، ۲۹ آذرماه، با پذیرفتن این اتهام، اعلام کرده است که کارکنانش اقدام به دستکاری نرخ بهره در ارزهای مختلف، به ویژه ین ژاپن، کرده‌اند.

مرکز خدمات بریتانیا در گزارش خود در مورد تخلف «یو بی اس» گفته است که دستکم «دو هزار تبدیل بانکی نامناسب» از سوی «دستکم ۴۵ تن از تجار، مدیران و مدیران ارشد» این بانک صورت گرفته است. طبق این گزارش، کارکنان بانک «یو بی اس» با دلالان ارزی وارد معامله شده و به شرط دستکاری نرخ بهره بین‌بانکی به نفع «یو بی اس»، به دلالان پول پرداخت می‌کردند.

بانک چندملیتی بارکلیز نیز تیرماه سال جاری به اتهام دستکاری در نرخ بهره بین‌بانک، ۴۵۳ میلیون دلار جریمه شده بود. به دنبال این جریمه مدیر این بانک که مقر اصلی آن در لندن است، از سمت خود استعفا کرد.

بانک «یو بی اس»، بزرگترین بانک سوییس، متهم به دستکاری در دو نرخ بهره بین‌بانکی است؛ بهره بین‌بانکی لندن (لیبور) و بهره بین‌بانکی یورو (یوری‌بور).

سرجیو ارموتی، که به تازگی به مدیریت بانک «یو بی اس» درآمده است، در بیانیه‌ای با تأکید بر این‌که این سوء رفتار نمایانگر ارزش‌ها و استانداردهای این بانک نیست، این اقدام را «نامناسب و غیراخلاقی» خوانده و به خاطر آن پوزش خواسته است.

وی افزوده است: «هیچ سودی مهم‌تر از سابقه این بانک نیست و ما متعهد هستیم تا با صداقت و درستی به تجارت بپردازیم.»

به گزارش آسوشیتد پرس، بانک «یو بی اس» با بیش از ۲.۴ تریلیون دلار سرمایه‌گذاری در سرتاسر جهان، یکی از بزرگترین بانک‌های سرمایه‌گذاری به شمار می‌رود.

طبق آخرین آمار این بانک که مقر آن در زوریخ است، «نزدیک به ۶۴ هزار کارمند» در «۵۷ کشور جهان» داشته است.

ورزش

مهم‌ترین رویدادهای فوتبال جهان در سال ۲۰۱۲

مراسم گشایش چهاردهمین دوره جام ملت‌های اروپا، ۲۰۱۲.
سال ۲۰۱۲ روزهای پایانی‌اش را سپری می‌کند اما با توجه‌ به تفاوت‌های تقویم‌ فوتبال با تقویم سال، فصل فوتبالی با اتمام روزشمار سالانه به پایان نمی‌رسد. دنیای فوتبال بخشی از بار خود در رقابت‌هایی مانند لیگ‌های باشگاهی در کشورهای مختلف اروپا، لیگ قهرمانان و مسابقات مقدماتی جام جهانی ۲۰۱۴ را به سال نو موکول می‌کند.

بحث توپ طلا، رجزخوانی‌های جهانی هواداران مسی و رونالدو، برکناری مربیان چلسی و برزیل، جدایی گواردیولا از بارسا، شعارهای نژادپرستانه تماشاگران در اروپای شرقی، فیگور تاریخی بالوتلی پس از گلزنی به آلمان، پدر شدن لیونل مسی، پنج گل رادامل فالکائو به دپورتیوو، گل استثنایی زلاتان ابراهیموویچ به انگلستان، ادعای زامبیا مبنی بر مخدوش بودن رکورد لیونل مسی، نارضایتی فیفا از روند آهسته ساخت ورزشگاه‌های برزیل، جنجال‌های نقل و انتقالات، شکارهای گرانقیمت تیم‌های متمول و ده‌ها رویداد دیگر، نُقل محافل و رسانه‌های فوتبالی در امتداد سال بود.

در واپسین روزهای سالی که گذشت و بیرون از مستطیل سبز، محمد بن همام عضو پیشین کمیته اجرایی فیفا و رئیس کنفدراسیون فوتبال آسیا، طبق حکم فیفا از کلیه سمت‌های مرتبط با فوتبال به شکل مادام‌العمر محروم شد. در داخل مستطیل سبز اما از ژانویه تا دسامبر، تنور فوتبال جهان داغ بود.

در بوندس‌لیگا، بایرن‌مونیخ یکی از بهترین فصل‌های فوتبالی‌اش را پشت سر می‌گذارد و با اختلاف امتیاز جالب توجهی نسبت به تیم‌های تعقیب‌کننده در صدر جدول ایستاده. جالب آن‌که قعر جدول نیز در اختیار تیم‌هایی از منطقه بایرن است. گروتر فورت و آگسبورگ دو کاندید جدی سقوط به دسته پایین‌تر هستند.

در سری A، یوونتوس غوغا کرده و با حاشیه امنیت معناداری نسبت به اینتر و سایر رقبا صدرنشین است. ماه آخر سال برای آث میلان فرصتی بود برای جبران نتایج اسفناکش در طول فصل. کسب چند پیروزی پیاپی باعث شد میلان خود را به شش تیم بالای جدول نزدیک کند.

در لالیگا، بارسلونا که لیونل مسی مهارنشدنی را در اختیار دارد توانسته فاصله خوبی با دو تیم مادریدی ایجاد کند. سویا تیم همواره موفق فصل‌های اخیر، این بار جایی در جمع تیم‌های بالانشین ندارد. قعر جدول نیز پر از شگفتی است. سه تیم معتبر دپورتیوو لاکورونیا، اسپانیول و مایورکا در دور رفت، بوی سقوط می‌دهند و برای فرار از مهلکه چشم به سال نوی میلادی دوخته‌اند.

در لیگ برتر انگلستان هم منچستر یونایتد تاخت‌وتاز می‌کند. منچسترسیتی هم مثل سایه در تعقیب شاگردان سرالکس فرگوسن است. چلسی که پای فرناندو تورس مهاجم گرانقیمتش در ماه آخر سال به گلزنی باز شده رتبه سوم را در اختیار دارد.

در سالی که گذشت هزاران گل از خط دروازه‌ها عبور کرد و البته باز هم تردیدهای جنجال‌برانگیزی درباره عبور یا عدم عبور توپ از خط دروازه، روی برخی از این گل‌ها مطرح شد. بحث استفاده از فناوری کنترل خط دروازه در سال ۲۰۱۲ هم داغ بود. سالی که حتی داوران ویژه برای خط دروازه نیز در جام ملت‌های اروپا دچار اشتباه شدند.

در ادامه به نمونه‌های دیگری از مهم‌ترین رویدادهای فوتبال جهان در سالی که گذشت، اشاره شده.

رکورد جدید لیونل مسی

 
لیونل مسی با زدن ۹۰ گل در یک سال پس از چهار دهه حدنصاب گرد مولر ستاره تیم ملی آلمان غربی و بایرن مونیخ را شکست.
​​دو گل در بازی بتیس و بارسلونا به ثمر رساند تا تعداد گل‌هایش در یک سال را به ۸۶ گل برساند و پس از چهار دهه حد نصاب گرد مولر ستاره تیم ملی آلمان غربی و بایرن مونیخ را بشکند. گرد مولر در سال ۱۹۷۲ میلادی توانست ۸۵ بار دروازه حریفان را باز کند و برای چهل سال رکورد گلزنی در یک فصل را در اختیار بگیرد.

رکورد مسی بعد از بازی با بتیس نیز تداوم یافت و او رکوردی که به خودش تعلق دارد را بهبود بخشید و به ۹۰ گل هم رسید.
مسی پیش از آن رکورد گلزنی تاریخ باشگاه بارسلونا را هم شکسته بود. ضمناً مقابل لورکوزن در لیگ قهرمانان اروپا توانست اولین بازیکنی باشد که در یک بازی پنج گل زده.

ستاره خلاق تیم ملی فوتبال آرژانتین سال ۲۰۱۲ را با زدن دو گل به اوساسونا در  جام حذفی آغاز کرد و سپس تا پایان سال، ماشین گلزنی غیر قابل مهاری برای بارسلونا و تیم ملی آرژانتین شد.

شگفتی در جام ملت‌های آفریقا

تیم ملی فوتبال زامبیا که در رتبه نازل هفتاد و یکمی جهان قرار داشت با پیروزی در ضربات پنالتی مقابل ساحل عاج عنوان قهرمانی جام ملت‌های آفریقا را نصیب خود کرد. زامبیایی‌ها تاکنون به جام جهانی راه پیدا نکرده‌اند اما در این رقابت‌ها با هدایت هروه رنه سرمربی جوان فرانسوی برای نخستین بار روی سکوی قهرمانی ایستادند.

فینال در لیبرویل برگزار شد، همان شهری که سال ۱۹۹۳ و بر اثر سقوط هواپیما، هجده نفر از اعضای تیم ملی فوتبال زامبیا جان باختند. زامبیایی‌ها قبل از آغاز فینال هم‌قسم شده بودند تا با کسب جام قهرمانی، یاد بازیکنان از دست رفته در آن سانحه را زنده نگه دارند.

در فینال، ساحل عاج و زامبیا به تساوی بدون گل رسیدند و در ضیافت طولانی پنالتی‌ها، ساحل عاج که در متن بازی یک پنالتی را توسط دیدیه دروگبا از دست داده بود، مقهور زامبیا شد.

زامبیایی‌ها پیش از آن با پیروزی مقابل غنا به فینال راه پیدا کرده بودند. در آن دیدار ضربه پنالتی آساموا جیان برای غنا هدر رفت.  جالب این‌که جیان در جام جهانی ۲۰۱۰ نیز در وقت‌های اضافه از مرحله یک چهارم نهایی مقابل اروگوئه، یک پنالتی از دست داد که در نهایت منجر به حذف تیمش شد.

در پایان جام ملت‌های آفریقا، کریستوفر کاتونگو از زامبیا به عنوان برترین بازیکن انتخاب شد و ام‌وینه از  زامبیا هم برترین دروازه‌بان. او در فینال ضمن درخشش در ضربات پنالتی، زننده زیباترین پنالتی از جمع ۱۷ پنالتی نواخته شده نیز بود.

توفان اسپانیا در جام ملت‌های اروپا

چهاردهمین دوره جام ملت‌های اروپا که با میزبانی مشترک لهستان و اوکراین برگزار شد. قهرمانی اسپانیا به پایان رسید تا این تیم پس از فتح جام ملت‌های ۲۰۰۸ و قهرمانی در جام جهانی ۲۰۱۰، سومین جام پیاپی را نیز نصیب خود کند.  آن‌ها نخستین تیم در تاریخ فوتبال جهان هستند که سه عنوان قهرمانی پپاپی تورنمنت‌های مهم را به خانه برده‌اند.

اسپانیا با هدایت ویسنته دل‌بوسکه در فینال با برتری خیره‌کننده ۴-۰ از سد ایتالیا گذشت و سزاوارانه به جام قهرمانی رسید. دروازه این تیم در طول رقابت‌ها فقط یک بار آن‌هم در بازی نخست مقابل ایتالیا باز شد. ایکر کاسیاس از برترین‌های این دوره از رقابت‌ها بود و جام را با رکورد عالی ۵۱۰ دقیقه گل نخوردن به پایان رساند.

اسپانیا با برتری در ضربات پنالتی مقابل پرتغال راهی فینال شد. در طرف مقابل هم ایتالیا ضمن ارائه بازی‌های جذاب و تماشاگرپسند به فینال رسیده بود. آلمان که در جام‌های جهانی ۲۰۰۶ و  ۲۰۱۰ نیز در نیمه نهایی متوقف شده بود، این بار هم از راهیابی به فینال و تکرار فینال یورو  ۲۰۰۸ مقابل اسپانیا باز ماند. ایتالیا با گل‌های ماریو بالوتلی و با نتیجه ۲-۱ از سد آلمان گذشت.

بالوتلی برای زدن گل دوم با فرار از دام آفساید، دقیقاً از روی خط محوطه جریمه شوتزنی کرد و توپ را به زیر طاق دروازه مانوئل نویر رساند. سپس پیراهنش را در آورد و فیگور ایستاده مانند قهرمانان پرورش اندام را نمایش داد تا یک کارت زرد هم نصیبش شود. این صحنه اما ناگهان با تیراژی شگفت‌آور در رسانه‌های خبری و شبکه‌های اجتماعی منتشر شد. تصویری که ماندگارترین لحظه این جام را رقم زد.

در جدول گلزنان هیچ بازیکنی نتوانست چهار گله شود و شش نفر به اتفاق با ۳ گل زده در صدر قرار گرفتند. ماریو ماندزوکیچ (کرواسی) آلان زاگوئف (روسیه) کریس رونالدو (پرتغال) فرناندو تورس (اسپانیا) ماریو گومز (آلمان) و ماریو بالوتلی از ایتالیا آقای گل شدند.

ناکامی بزرگان در لیگ قهرمانان اروپا

تیم فوتبال چلسی با برتری در برابر بایرن مونیخ، لیگ قهرمانان اروپا در سال ۲۰۱۲ را نصیب خود کرد. آبی‌پوشان لندن در ورزشگاه آلیانس آرنا توانستند در ضربات پنالتی، بایرن را در خانه مقهور خود کنند.

پتر چک، سنگربان چلسی رکوردی جالب به جا گذاشت و مسیر توپ در هر شش ضربه پنالتی که در جریان بازی و سپس در ضیافت پنالتی‌ها نواخته شد را درست تشخیص داد.

چلسی در بازی برگشت مرحله نیمه‌نهایی هم موفق شده بود میزبان خود بارسلونا را در حضور حدود صدهزار نفر متوقف کند و با برتری در مجموع دو بازی، پا به فینال بگذارد. بارسا مدافع عنوان قهرمانی که بازی رفت را با یک گل به حریف لندنی باخته بود، در بازی برگشت نتوانست چلسی ۱۰ نفره را شکست دهد و با تساوی ۲-۲ از دور رقابت‌ها خارج شد.

یک شب پس از ناکامی بارسلونا در ورزشگاه خانگی، رئال مادرید هم در سانتیاگو برنابئو نتوانست جواز حضور در فینال را کسب کند. رئال که بازی رفت را ۲-۱ به بایرن باخته بود، در بازی برگشت با همین نتیجه به برتری رسید تا کار به وقت اضافی و ضربات پنالتی کشیده شود. ضیافتی که منجر به حذف رئال و صعود بایرن به فینال شد.

در فینال، شاگردان یوپ هاینکس توپ و میدان را در اختیار داشتند و موقعیت‌های متعددی را روی دروازه چلسی ایجاد کردند. به نحوی که در دقیقه ۷۰ بایرن چهارده کرنر زده بود اما تعداد کرنرهای چلسی هنوز عدد صفر بود.

توماس مولر در دقیقه ۸۳ با ضربه سر موفق به گلزنی شد. تماشاگران آلمانی نیز ایستاده و سرود قهرمانی سر می‌دادند اما پنج دقیقه بعد دیدیه دروگبا کار را به تساوی کشاند. عجیب آن‌که این گل روی ضربه ارسالی از نخستین کرنر چلسی به ثمر رسید.

در نهایت بازی به برابری یک بر یک انجامید و به وقت‌های اضافه کشیده شد. در آغاز وقت نخست، خطای پنالتی دروگبا باعث شد تا بایرن مجدداً در آستانه قهرمانی بایستد. اما آرین روبن هافبک هلندی مونیخی‌ها این پنالتی را به پیتر چک اهدا کرد.

در ضربات پنالتی، ایویتسا اولیچ که در متن بازی نیز یک فرصت ایده‌آل گلزنی را از کف داده بود، ضربه پنالتی‌اش را هم هدر داد و نظاره‌گر مهار عالی پیتر چک بود. غیر از اولیچ، شواین‌اشتایگر هم ضربه پنجم بایرن را به تیر دروازه کوبید.

هواداران پرشمار بایرن به شدت بهت زده بودند و بازیکنان این تیم نیز روی چمن ورزشگاه دراز کشیده و حسرت از دست رفتن جامی را می‌خوردند که نصیب مهمان انگلیسی شده بود.

آمریکای جنوبی، تغییر سرمربی سلسائو

اگر در سال ۲۰۱۰ آرژانتینی‌ها با مشقت فراوان توانستند جواز حضور در جام‌جهانی را بگیرند، این بار شرایط به کلی متفاوت است و این تیم با اقتدار در صدر جدول رده‌بندی مرحله مقدماتی جام جهانی در منطقه آمریکای جنوبی است.

البته با این تفاوت که برزیل میزبان جام‌جهانی است و معاف از حضور در مرحله مقدماتی. اما غیر از صدرنشینی آلبی سلسته، درخشش اکوادور و ونزوئلا از مهم‌ترین نکات سال ۲۰۱۲ در فوتبال آمریکای‌جنوبی بود. کلمبیا نیز به لطف هنرنمایی رادامل فالکائو توانسته سال ۲۰۱۲ را با قرار گرفتن در رده سوم به پایان برساند.

تیم پنجم این بازی‌ها برای صعود به جام جهانی باید مقابل تیم پنجم آسیا قرار بگیرد. تیم پنجم آمریکای جنوبی فعلاً تیم چهارم جام جهانی ۲۰۱۰ یعنی اروگوئه است.

یکی از مهم‌ترین اخبار  فوتبال آمریکای جنوبی در سال ۲۰۱۲ اخراج مانو منزس و بازگشت لوئیز فیلیپه اسکولاری به روی نیمکت این تیم بود. او در جام جهانی ۲۰۰۲ کره و ژاپن موفق شد طلایی پوشان برزیل را قهرمان جهان کند.

کارلوس آلبرتو پریرا نیز به عنوان مدیر فنی جدید تیم فعالیت خواهد کرد. پریرا در جام جهانی ۱۹۹۴ آمریکا موفق شد تیم ملی برزیل را به چهارمین قهرمانی‌اش برساند.

این دو استاد کهنه‌کار فوتبال برزیل کار بسیار سختی را پیش رو دارند زیرا تمام طرفداران فوتبال در برزیل انتظار دارند در جام جهانی ۲۰۱۴ که میزبان آن هستند، ششمین عنوان‏ قهرمانی خود را کسب کنند. آن‌جا حتی نایب قهرمانی هم برای برزیل یعنی شکست. آن‌ها البته برخلاف تمام تیم‌های مدعی، در سال ۲۰۱۳ دغدغه کسب مجوز صعود به جام‌جهانی را نخواهند داشت و صرفاً مهیای آماده‌سازی و مشغول انجام بازی‌های تدارکاتی خواهند بود. 
 

ورزش

ماجراهای فدراسيون کاراته: رييسی که حکم رياست نداشت


محمدصادق فرجی پس از هفت ماه سرپرستی و هفت ماه رياست در فدراسيون کاراته از سمت خود کناره گيری کرد.

فرجی درباره دلايل استعفای خود به خبرگزاری ها گفته که خرداد ۹۰ از وزارت ورزش درخواست بازنشستگی کرده و از آنجا که به زعم او فدراسيون کاراته در چهارده ماه اخير مسير شکوفايی را پيدا کرده و به جايگاه واقعی خود دست يافته، ترجيح داده که استعفا کند.

اين اظهارات فرجی با ابهامات متعددی مواجه است. اگر او که ۴۳ ساله است خرداد پارسال درخواست بازنشستگی داده، چرا پنج ماه بعد ابلاغ سرپرستی فدراسيون کاراته را پذيرفته؟ حتی پس از پايان دوران سرپرستی، وارد فضای انتخاباتی پرتنش فدراسيون کاراته شده و سرانجام نيز با کسب ۴۰ رای پشت ميز رياست نشسته.

ماجرای کناره گيری فرجی از نامه‌ای محرمانه آغاز شد که فدراسيون تحت امر او به يکی از سازمان های جهانی کاراته ارسال کرد. در آن نامه به دخالت های وزارت ورزش در اين فدراسيون اشاره شده بود. با اين ابراز اميدواری که متن نامه در فدراسيون جهانی محرمانه باقی بماند!

اين نامه نگاری اما لو رفت و کپی آن در خبرگزاری ايپنا منتشر شد. البته ارگان جهانی WKO محتويات اين نامه را افشا نکرده بود و مندرجات آن از طريق يکی از کارمندان فدراسيون به بيرون درز کرده بود.

محمدصادق فرجی، سرپرست پیشین فدراسیون کاراته ایران
​نگرانی مطروحه اين فدراسيون در مکاتبه با WKO انتقال سبک های آزاد کاراته بود. سبک هايی که وزارت ورزش در نظر داشت از فدراسيون کاراته به فدراسيون ورزش های رزمی منتقل کند که مصداق دخالت مستقيم دولت در امور فدراسيون ها تلقی می شود و از ديدگاه کميته بين المللی المپيک نيز غيرقانونی است. در نامه ارسالی تاکيد شده بود کميته ملی المپيک ايران با اين امر مخالف است.

در همان مقطع وزارت ورزش اعلام کرد انتقال سبک ها انجام شده. اما فرجی با صدور حکمی، احمد شقاقی رييس سبک های آزاد فدراسيون کاراته را برکنار کرد و مجيد باغدارنيا را به جای او برگزيد که مخالف خوانی آشکاری بود در برابر وزارت ورزش.

با اشاراتی که در نامه ارسالی آمده بود، صف بندی کميته المپيک مقابل وزارت ورزش درباره ماجراهای فدراسيون کاراته محرز شد. از طرفی رابطه صميمانه محمد علی آبادی با فرجی و حضور علی آبادی در مسافرت های خارجی اين فدراسيون نيز بر وزارت ورزش پوشيده نبود. به همين خاطر اين وزارتخانه به رغم پيروزی فرجی در انتخابات فدراسيون کاراته، از تاييد حکم او خودداری کرد و فرجی از تير تا دی ماه، بدون حکم در اين فدراسيون مشغول به کار بود!

حالا برای سرپرستی اين فدراسيون نام عليرضا سمندر مطرح شده که قبلاً مدت سه سال رياست فدراسيون کاراته را بر عهده داشته. استعفای فرجی و مطرح شدن نام سمندر، اخباری است که حميد سجادی معاون وزارت ورزش درباره اش ابراز بی اطلاعی کرده.

فرجی به رغم ارسال آن نامه محرمانه به WKO يکی از سازمان های جهانی کاراته، تلاش ديگری برای حفظ سمت قانونی خود انجام نداد. احتياطی که شايد تحت تاثير زندانی شدن کريم صفايی رييس برکنار شده فدراسيون تير و کمان اتخاذ شده باشد. از طرفی گفته می شود وزارت ورزش نيز مدارکی عليه او در اختيار دارد که در صورت اصرار فرجی بر ادامه رياست بر فدراسيون کاراته، احتمال انتشارشان وجود داشت.

اسنادی از جمله غير واقعی بودن کارت جانبازی محمدصادق فرجی که وقتی او قصد احراز سمت رياست فدراسيون جودو را داشت، برخی کانديداها اين موضوع را مطرح کرده بودند.

حالا با توجه به استعفای فرجی، عواقب جهانی برکناری اش هم منتفی است. به همين خاطر، برخلاف فدراسيون هايی مانند دوچرخه سواری، تير و کمان يا شنا و قايقرانی، فدراسيون کاراته با خطر تعليق مواجه نيست. 
 

اقتصاد / اقتصاد ایران

«خرخره» اقتصاد ایران در دستان فساد


حالا دیگر کمتر کسی حوصله دارد چند ماهی مانده به پایان دولت دهم، از محمود احمدی نژاد بپرسد، چرا رتبه دولتی که او آن را «پاک‌ترین دولت‌ها» نامیده‌بود، در گزارش سازمان شفافیت بین‌المللی در سال ۲۰۱۲ میلادی، جایگاهی بهتر از ۱۳۳ نبوده است؟

براساس گزارش سالانه سازمان شفافیت بین‌المللی در سال ۲۰۱۲، ایران با کسب ۲۸ امتیاز، در میان ۱۷۶ کشور مورد بررسی در جایگاه ۱۳۳ قرار گرفت.

مقایسه رتبه ایران در گزارش سال ۲۰۱۱ میلادی همین سازمان، از افت ۱۳ پله‌ای ایران از نظر «شاخص ادراک(احساس) فساد»، حکایت می‌کند.

آنها که انتخابات سال ۸۴، را به یاد می‌آورند، گذشته از شعار «آوردن نفت بر سر سفره‌های مردم» ستاد انتخاباتی محمود احمدی نژاد، به یاد دارند که این ستاد روی شعار دیگری نیز متمرکز بود: مبارزه با فساد اداری.

«مبارزه با فساد اداری» در کنار «عدالت‌گستری»، از برنامه‌ها و محورهای تبلیغاتی آن ستاد بود و بعد از پیروزی شهردار وقت تهران در رقابت برای رسیدن به ساختمان پاستور، به دستور کار دولت بدل شد.

رتبه ایران از نظر «شاخص ادراک (احساس) فساد» ۲۰۰۳ - ۲۰۱۲رتبهامتیاز۲۰۰۳۲۰۰۴۲۰۰۵۲۰۰۶۲۰۰۷۲۰۰۸۲۰۰۹۲۰۱۰۲۰۱۱۲۰۱۲306090120150180منبع: گزارش‌های سالانه سازمان شفافیت بین الملل
در همان سال یعنی سال ۸۴ یا ۲۰۰۵ میلادی، امتیاز ایران در گزارش سازمان شفافیت بین‌الملل، ۲۹ بود که رتبه ایران را در آن گزارش به جایگاه ۸۸ می رساند.

اگر چه این رتبه با بهترین جایگاه ایران در گزارش‌های سالانه سازمان شفافیت بین‌الملل که به سال ۲۰۰۳ میلادی و رتبه ۷۸ بر می‌گشت فاصله داشت، اما همان جایگاه در دوره ۷ ساله از سال ۸۴ تا ۱۳۹۱، ۴۵ پله تنزل کرده و از رتبه ۸۸ به ۱۳۳ سقوط کرده‌است.

برای دولتی که رییس آن در مناظره‌های انتخاباتی سال ۸۸، خود و دولتش را «پرچمدار مبارزه با فساد» خوانده بود، سقوط ۴۵ رتبه‌ای در این هفت سال، ‌نمی‌تواند کارنامه موجهی از مبارزه با فساد برجای بگذارد.

محمود احمدی‌نژاد در آن مناظره‌های انتخاباتی در سال ۸۸، در پاسخ به میرحسین موسوی که دولت او را بر اساس گزارش‌های سازمان شفافیت بین‌الملل، دولتی ناکارآمد در مبارزه با فساد می‌نامید، برآشفت و در عین حال که تاکید می‌کرد، «منکر وجود فساد نیست» خود را پرچمدار مبارزه با فساد نامید.

گزارش سازمان شفافیت بین الملل مربوط به سال ۲۰۰۹ میلادی، سال ۱۳۸۸، نشان از آن داشت که ایران بدترین رکورد از لحاظ فساد اداری را در این سال به جای گذاشت و به ازای کسب فقط ۱۸ امیتاز در جدول شفافیت اقتصادی، در رتبه ۱۶۸ جهان ایستاد.

دولتی بودن اقتصاد ایران و انحصار حجم عظیمی از امکانات اقتصادی در دست دولت، زمینه بسیار مناسبی را برای فساد فراهم می‌کند

اما چرا به رغم دست کم سه دهه شعار مبارزه با فساد، همچنان فساد در ایران به گونه‌ای است که اکبر ترکان، وزیر اسبق دفاع و راه و ترابری، ‌در گفت و گویی با سایت فرارو، تاکید می‌کند که «فساد اقتصادی اکنون خرخره کشور را گرفته است.»

معاون وزیر نفت در دولت محمد خاتمی در همان گفت و گو، ریشه اولیه و آغاز فساد اقتصادی در ایران را «انتخابات» می داند و معتقد است تامین هزینه تبلیغات انتخابات، ‌خود سرآغاز فساد است.

اما علی ربیعی، نماینده محمد خاتمی، رییس جمهوری پیشین ایران، در ستاد مبارزه با فساد و نویسنده کتاب «زنده باد فساد» در گفت و گویی که با سایت خبرآنلاین انجام داده، ریشه فساد در ایران را در «بزرگ‌بودن دولت» می‌بیند و آن را «مهمترین عامل گسترش فساد دولت بزرگ است.»

به گفته آقای ربیعی، «امروز دولت از خانه‌های مردم شروع می‌شود. اینکه می‌گوید چه ببینید، چه بخوانید، چطور رفتار کنید و کجاها و با چه کسانی کار کنید. یعنی حوزه خصوصی وعمومی در ایران امروز خیلی ضعیف است. دولت تا روابط خارجی و سیاست‌های عمومی گسترش می‌یابد. امروزه اکثریت شاغلان ایرانی به نوعی جیره و مواجب‌گیر دولت هستند. دولت بزرگ فساد می‌آورد. بخشی از مردم برای گریز از بوروکراسی به سمت فساد می‌روند. یعنی هزینه می‌کنند تا از بند دولت بزرگ و قانون‌های آن رها شوند.»

علی ربیعی، در ادامه گفت و گوی خود، «ناکارآمدی فرهنگ ملی در انتقال ارزش‌های بنیادین موثر»،‌ «نبود نظام جامع و شفاف،‌ همه‌فهم و عادلانه مبارزه با فساد» و «فقدان ساز و کارها و مکانیزم کنترلی» و «عدم حضور نهادهای میانجی» و «به‌ طور کلی ضعف جامعه مدنی» را از دیگر ریشه‌ها و عوامل بنیادین گسترش فساد می داند.

فریدون خاوند استاد اقتصاد دانشگاه رنه دکارت پاریس نیز باوری مشابه دارد، به گفته او دولتی بودن اقتصاد ایران و انحصار حجم عظیمی از امکانات اقتصادی در دست دولت، زمینه بسیار مناسبی را برای فساد فراهم می‌کند.

این استاد اقتصاد در فرانسه، عامل دوم گسترش فساد را «نبود یک دادگستری شایسته این نام» می داند و سرانجام «فقدان مطبوعات آزاد در ایران» را ریشه و عامل دیگر گسترش فساد در ایران عنوان می‌کند، به گفته فریدون خاوند، «چون در ایران رسانه‌های آزاد وجود ندارد و هرچیزی که رسانه‌ها در زمینه فساد بنویسند، سیاه نمایی تلقی شده و با آن برخورد می‌شود، شفافیت کم شده و زمینه مساعدی برای گسترش فساد به وجود می‌آورد.» 

اقتصاد / اقتصاد ایران

وزارت نفت: احتمال فسخ «دوستانه» قرارداد گازی ۵ ميليارد دلاری با چين

پارس جنوبی در خلیج فارس

عليرضا نيکزاد سخنگوی وزارت نفت ايران می‌گويد که شرکت «سی ان پی سی» چين از ايران خواسته که قرارداد توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی با اين شرکت را «به خاطر ريسک بالا» لغو کند و به زودی «يک ميدان گازی که توسعه آن ريسک کمتری دارد، به چينی‌ها معرفی می شود».

وی روز دوشنبه،چهارم دی ماه در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر گفته است که با گذشت نزديک به ۳.۵ سال از امضای قرارداد پنج ميليارد دلاری طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی میان شرکت ملی نفت ايران و شرکت ملی نفت چین(سی ان پی سی)، با توافق دو طرف، چینی‌ها از توسعه اين پروژه مشترک گازی کناره‌گيری کرده‌اند.

 سخنگوی وزارت نفت افزود: «هنوز قراردادی بین دو طرف فسخ نشده اما احتمال فسخ این قرارداد و امضای یک قرارداد جدید برای توسعه یک میدان گازی خشکی بین دو طرف وجود دارد.»

آقای نيکزاد در حالی از احتمال «فسخ دوستانه» توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی که در منطقه‌ای حساس، يعنی درست واقع در بلوک مرزی با قطر سخن گفته که وزير نفت به دفعات به شرکت «سی ان پی سی» چين به خاطر تاخير در شروع عمليات توسعه اين ميدان اخطار داده و حتی تهديد به جريمه مالی کرده بود.

وزير نفت ايران پاييز سال گذشته به خاطر «مجبور کردن شرکت چينی برای عمل به تعهدات خود در فاز ۱۱ پارس جنوبی»  يک قرارداد ۵ ميليارد دلاری دیگر، يعنی قرارداد توسعه ميدان پارس شمالی با شرکت چينی را به تعليق درآورد؛ موضوعی که تاکنون تاثيری در عملکرد شرکت چينی نداشته است.

فاز ۱۱ پارس جنوبی يکی از فازهای بسيار بزرگ اين ميدان مشترک گازی است که برای توليد روزانه ۵۰ ميليون متر مکعب گاز (دو برابر ميزان گازی که از هر کدام از فازهای يک تا ۱۰ توليد می‌شود) هدفگذاری شده است.

ايران تاکنون ۸ فاز از فازهای ۲۹ گانه ميدان پارس جنوبی را افتتاح کرده و فازهای ۹ و ۱۰ پارس جنوبی که حدود چهار سال قبل به صورت زودهنگام افتتاح شد، هنوز هم با ۱۸ چاه توليدی (به جای ۲۴ چاه) و با ظرفيت ۷۵ درصدی (در مجموع ۴۲ ميليون متر مکعب در روز) گاز توليد می‌کند.

رستم قاسمی، وزير نفت ايران سال گذشته قول داده بود که «توليد زودهنگام گاز از پنج فاز ۱۲، ۱۵، ۱۶، ۱۷ و ۱۸ پارس جنوبی تا پايان سال ۹۰» آغاز شود، موضوعی که تاکنون اتفاق نيفتاده است.

توسعه فازهای ۱۱، ۱۳ و ۱۴ پارس جنوبی نيز پيشتر قرار بود از سوی شرکت توتال فرانسه و با مشارکت دو شرکت نفتی شل و رپسول انجام شود، اما با اوج‌گيری تنش ميان ايران و غرب بر سر فعاليت‌های هسته‌ای تهران اين شرکت‌ها پارس جنوبی را رها کردند و ايران در خرداد سال ۸۸ اعلام کرد که قرارداد توسعه فاز ۱۱ به چين داده شد.

هم‌اکنون قطر، معادل ۱۶ فاز ايرانی پارس جنوبی از اين ميدان مشترک گاز توليد می‌کند و به برکت توسعه اين پروژه، با توليد سالانه ۷۷ ميليون تن گاز مايع، بزرگترين توليد کننده گاز مايع «ال ان جی» در دنيا است.

قطر همچنين ۱۳ برابر ايران از لايه نفتی اين ميدان نفت توليد می‌کند. ايران هم اکنون روزانه ۳۵ هزار و قطر ۴۵۰ هزار بشکه نفت از اين ميدان برداشت می‌کند.

اکنون سخنگوی وزارت نفت ايران می‌گويد که با توجه به تمايل چين برای توسعه ميدانی با «ريسک پايين» به زودی يک ميدان جديد گازی در خشکی به شرکت چينی برای توسعه واگذار خواهد شد. وی اشاره‌ای به نام ميدان گازی واقع در خشکی نکرد.

اين مقام مسئول در خصوص آخرين تصميم‌گيری‌ها برای توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی، اظهار داشت: «با دستور وزير نفت، توسعه بخش فراساحلی آن شامل طراحی، ساخت، نصب و راه‌اندازی سکوهای دريايی، خطوط لوله زير دريايی و حفاری چاه‌های گازی به پيمانکاران داخلی واگذار خواهد شد.»

خبرگزاری مهر شهريورماه سال گذشته طی گزارشی از تاخير ده‌ها قرارداد نفت و گازی چين در ايران به ارزش ۴۰ ميليارد دلار خبر داده بود. قرارداد توسعه میدان‌های مشترک نفت با عراق و قطر همچون آزادگان شمالی، آزادگان جنوبی، يادآوران، فاز ۱۱ ميدان پارس جنوبی، فاز دوم توسعه کارخانه ايران ال.ان.جی و طرح توسعه پارس شمالی که هم اکنون پروژه توسعه اين طرح‌ها يا معلق يا لغو شده است. 
 

اقتصاد / اقتصاد ایران

مجلس ایران از «کاهش ۴۰ درصدی» تولید در تشکل‌های اقتصادی خبر داد


مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی ایران بر اساس آمارگیری از ۹۸ «تشکل اقتصادی سراسری» گزارشی از وضعیت اقتصادی در بخش‌های تولیدی و خدماتی کشور ارائه کرده که بر اساس آن در یک سال گذشته تولید در این تشکل‌ها تا ۴۰ درصد کاهش یافته است.

به گزارش روز سه‌شنبه، ۵ دی‌ماه، خبرگزاری مهر، آمار مرکز پژوهش‌های مجلس نشان می‌دهد که از مهرماه ۹۰ تا مهرماه ۹۱ تولید و اشتغال در این تشکل‌ها به ترتیب تا ۴۰ درصد و ۳۶ درصد کاهش داشته است.

این آمار نشان می‌دهد که قیمت محصولات تولیدی ۸۷.۹ درصد افزایش و قیمت مواد اولیه ۱۱۲.۱ درصد افزایش داشته است.

طبق اظهارات تشکل‌های اقتصادی سراسری، از ابتدای سال جاری ۵۰ واحد تولیدی یا خدماتی در حوزه فعالیت تشکل‌های سراسری مشارکت‌کننده در این نظرسنجی تاسیس شده و ۵۶۶ واحد «به دلایل مختلف» تعطیل شده‌اند.

گزارش مرکز پژوهش‌ها از ۱۱ برابر شدن تعطیلی واحدهای تولیدی نسبت به تاسیس واحدهای جدید در حالی است که محمود احمدی‌نژاد، رئیس جمهور، ۲۵ آذرماه در یک سخنرانی در استان خراسان با تاکید بر لزوم‌‌ رهایی کشور از درآمدهای نفتی اظهار داشت که «ایران کشوری است که سالیانه می‌تواند ۲۰۰ میلیارد دلار صادرات غیرنفتی داشته باشد و می‌توانیم به صادرکننده مهمی در زمینه‌های صنعتی و معدنی و محصولات کشاورزی تبدیل شویم».

بر اساس گزارش سالانه اوپک، صادرات ایران در سال گذشته میلادی ۱۳۰ میلیارد و ۵۴۰ میلیون دلار بود که ۱۱۴ میلیارد و ۷۵۰ میلیون دلار آن از محل صادرات نفت و میعانات گازی حاصل شده است. به عبارتی، ۸۴ درصد از درآمدهای صادراتی ایران مستقیما به نفت وابسته است.

آقای احمدی‌نژاد همچنین طی مصاحبه تلویزیونی خود در روز دوم دی‌ماه با دفاع از عملکرد اقتصادی دولت خود گفت که رشد اقتصادی ایران در سال گذشته ۵.۲ درصد بوده است.

او همچنین گفت که نرخ تورم در سال جاری تاکنون به ۲۱.۶ درصد رسیده است. این در حالی است که صندوق بین‌المللی پول بر اساس عملکرد اقتصادی ایران تا قبل از ماه ژوئیه، یعنی قبل از آغاز تحریم‌های نفتی ایران توسط اروپا و آمریکا، رشد اقتصادی ایران برای سال گذشته را مثبت ۲ درصد و برای سال جاری منفی ۹ دهم درصد پیش‌بینی کرده است.

این نهاد بین‌المللی نرخ تورم در ایران برای سال جاری میلادی را ۲۵.۲ پیش‌بینی کرده است. آخرین آمار بانک مرکزی ایران نیز حاکی است که نرخ تورم در دوازده ماه منتهی به مهرماه ۱۳۹۱ نسبت به دوازده ماه منتهی به مهرماه ۱۳۹۰ معادل ۲۴.۹ درصد بوده است.

همچنین ۲۱ آذرماه سال جاری «موسسه بین‌المللی مالی» که مقر آن در واشینگتن است، طی گزارشی رشد اقتصادی ایران برای سال گذشته را ۱.۲ درصد و برای سال جاری منفی ۳.۵ درصد پیش‌بینی کرده است. این نهاد مالی نرخ تورم در ایران برای سال ۲۰۱۲ را ۵۰ درصد ارزیابی کرده است.

اظهارات آقای احمدی‌نژاد پیرامون وضعیت اقتصادی و تولیدی کشور اعتراض برخی نمایندگان مجلس را نیز در پی داشته است.

به گزارش خبرگزاری مهر، غلامرضا مصباحی مقدم، رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس، در واکنش به اظهارات تلویزیونی محمود احمدی‌نژاد که مدعی شده بود «برخی» آمار غلط ارائه می‌کنند، گفت: «من عرض می‌کنم رئیس جمهور بر اساس اطلاعات غلط حرف می‌زند.»

آقای مصباحی همچنین گفت که سهم واحدهای تولیدی از درآمد هدفمندی یارانه‌ها در بودجه سال ۹۱ حدود ۳۰ درصد پیش‌بینی شده بود که «حتی یک ریال از یارانه تولید داده نشده است».

وضعیت واحدهای بزرگ تولیدی در ایران بنا به گزارش‌ها مساعد توصیف نشده است. برای نمونه، خبرگزاری ایسنا طی گزارشی که ۱۹ مهرماه منتشر کرد، اعلام داشت که «آمار رسمی حاکی از آن است که تولید خودرو در شهریورماه سال جاری، نسبت به شهریورماه سال گذشته، ۶۶ درصد و تولید خودرو در شش‌ ماه اول سال جاری، نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۴۲ درصد کاهش یافته است».

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر